Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku zaprasza na ostatni
w tym roku festyn folklorystyczny z cyklu „Z życia dawnej wsi” pt. „U młynarza
Janka”, który odbędzie się w dniu 8 września (niedziela), w godz. 15.00-18.00,
w Kujawsko-Dobrzyńskim Parku Etnograficznym w Kłóbce.
W dawnej wsi wrzesień był czasem zbierania ostatnich plonów z pól i przy-
gotowywania zapasów na zimę. To od urodzaju, ilości przetworzonych i zgromadzonych
produktów zależały najbliższe, zimowe i wiosenne (przednówek) losy rodziny. Wielkie
znaczenie miał zbiór zbóż, z których otrzymywano m.in. mąki i kasze. Dawniej mielone
w gospodarstwach domowych w żarnach i otłukiwane w stępach, a po rozwinięciu przemysłu
młynarskiego przerabiane na różne gatunki w młynach.
Za sprawą udostępnionego zwiedzającym w listopadzie 2023 r. młyna wodnego na
rzece Lubieńce, zrekonstruowanego w miejscu, gdzie funkcjonował już od średniowiecza,
tematyka festynu nawiązywać będzie do pracy wiejskich młynarzy. Widowisko „Tam, koło
młyna” w wykonaniu Zespołu Folklorystycznego „Swojacy” z Baruchowa ukaże scenki
z dnia codziennego młynarzy oraz wiązankę piosenek im poświęconych. Poza tym wystąpią
znane i cenione: Kapela „Spod Kowala” oraz Zespół Folklorystyczny „Śmiłowiónki”.
Przygotowane zostaną pokazy dotyczące m.in. czyszczenia i obróbki zboża, mielenia
ziarna w młynie wodnym, ustawiania do pracy wiatraka „koźlaka”, wypieku podpłomyków,
wyrobu masła i oleju, sypania dywanów kwiatowych z piasku, prac kowalskich.
Dzieci wezmą udział w warsztatach rzeźbiarskich, plecionkarskich, garncarskich,
drukowania serwetek, wyklejania wizerunku wiatraka oraz zabawach na wiejskim podwórku.
Na miłośników rękodzieła ludowego i tradycyjnego jadła czekać będą już od godziny
13.00 kramy z rzeźbami, wyrobami kowalstwa artystycznego, plecionkarskimi, garncarskimi,
obrazami, biżuterią, ozdobami ze słomy, bibuły, masy solnej oraz ze smakołykami
przygotowanymi m.in. przez Koło Gospodyń Wiejskich z Krzewia i Modliborza, Zespół
Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego z Kowala, Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi
i gospodarstwa ekologiczne.