XVI KIERMASZ WIELKANOCNY
W dniu 26 marca br. (niedziela), w godzinach od 10.00 do 15.00, w Muzeum
Etnograficznym we Włocławku przy ul. Bulwary im. Marszałka Józefa Piłsudskiego 6
odbędzie się XVI kiermasz wielkanocny.
Tradycyjnie, na dwa tygodnie przed świętami, muzealne przestrzenie wypełnią
kolorowe kramy przygotowane przez twórców należących do Stowarzyszenia Twórców
Ludowych Oddział Włocławek i Łowicz oraz rękodzielników z regionu.
Na stoiskach przez nich przygotowanych pojawią się atrybuty i ozdoby kojarzone ze
świętami Wielkiejnocy, m.in. palemki wykonane z gałązek wierzby z baziami, borówkami i
bukszpanem, przyozdobione kwiatkami z bibuły; pisanki malowane w fajansowe wzory,
wyskrobywane; koszyczki z wikliny i słomy oraz serwetki niezbędne do przygotowania
„święconki”; okolicznościowe kartki, baranki, zajączki, koguciki z masy solnej i drewna.
Kolekcjonerzy niepowtarzalnych, ręcznie wykonywanych przedmiotów mogą liczyć
na kramy z wyrobami garncarskimi, kowalskimi, plecionkarskimi, rzeźbami świątków,
aniołów, haftowanymi obrusami, biżuterią, torbami, chustami, szmacianymi i szydełkowymi
zabawkami.
Czym byłby kiermasz bez wielkanocnych smakołyków? O tradycyjne specjały zadbają
Koła Gospodyń Wiejskich i właściciele gospodarstw rolniczych, ekologicznych. Kusić
smakiem i zapachem będą ciasta, wędliny, chleby, sery, przetwory, miody, kawy i herbaty.
Tradycyjne Święta Wielkanocne na Kujawach zostaną przybliżone uczestnikom
kiermaszu, przygotowanym stołem do świątecznego, niedzielnego śniadania w kujawskiej
chacie, w latach 20. XX w. Uzupełnienie stanowią, niezmienne od wieków, symboliczne
elementy związane z tym okresem wraz z opisami, czyli obowiązkowo żur, baba drożdżowa,
kiełbasy, chrzan, a także palemki, bukszpan, baranek. Nie zabraknie chleba, kujawskich
kraszanek i baziek. Obok tradycyjnych atrybutów, znajdą się również współczesne, które od
lat towarzyszą nam podczas Świąt Wielkanocnych.
Ponadto w świąteczny nastrój wprowadzą dzieci warsztaty plastyczne specjalnie dla
nich przygotowane. Miłośnicy serów będą mogli zwiedzić wystawę czasową pt. „Smakowite
mleczywo, czyli tradycja warzenia serów w polskiej kuchni”.